INFORMATOR PGZ V KRIZNIH RAZMERAH 17.4.2020

primorska gospodarska zbornica

Pozdravljeni,

Kot že veste se s prihodnjim tednom nekoliko sprošča pritisk izolacije in določene gospodarske aktivnosti se znova zaganjajo. Mnogi ste bili ves čas aktivni, nekateri pa ste svojo poslovno aktivnost morali začasno ugasniti. Vsi skupaj verjamemo, da bomo do prve tretjine maja skoraj v polnem zagonu. Pri tem seveda močno računamo na obljubo vlade, da bo dovolj hitro zagotovila potrebna likvidna sredstva, ki jih bo zaokrožil paket COVID-2 zakonodaje. O tem, katere rešitve so strokovne ekipe zapisale v smernice in na katerih področjih si bomo prizadevali za takojšnje izboljšave izhodišč, vas bom obvestil v ponedeljkovem Informatorju PGZ.

  • Danes smo na Vlado, ki vam redno sejo, poslali dopis, ki vam ga prilagam v priponki. Z njim želimo, da vlada popravi 22. člen COVID-1 zakona tako, da bo vstopni prag za upravičenost do uporabe vladnih protikriznih ukrepov nižji od sedaj uveljavljenega.
  • V drugi priponki vam pošiljam dopis, s katerim želimo sprostitev za tiste delavce – migrante, ki zaradi zaposlitve ali delovnih obveznosti redno prečkajo slovensko-hrvaško mejo. Ker ovir za take delavce na meji z Avstrijo, Madžarsko in Italijo ni, smo skupaj s kolegi s Hrvaške gospodarske zbornice na obe vladi naslovili pričakovanje, da se karantena za tiste, ki vsak dan prehajajo državno mejo, ukine.
  • V tretji priponki je obrazec – vloga za povračilo nadomestila plače delavcev na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Vsi, ki ste od 13. marca naprej imeli enega ali več delavcev napotenih na čakanje na delo na domu, morate oddati priloženi obrazec na Zavod za zaposlovanje preko spleta.

Zaradi iztekajočega roka za oddajo vloge po interventnem zakonu, so linije Zavoda za zaposlovanje danes zelo obremenjene. Veliko delodajalcev je šele pričelo z urejanjem registracije na portalu oz. s pooblaščanjem za delo na portalu. Nekateri lahko naletijo tudi na nepredvidene tehnične težave. Zato lahko izjemoma samo danes in jutri (17. in 18. april 2020) priloženi obrazec, ki ga seveda izpolnite, podpišete in nanj pritisnite žig (če ga uporabljate), oddate tudi preko elektronske pošte. Obvezno pa pošljite obrazec do jutri najkasneje do 23.59 ure, da boste še pravočasno oddali  vlogo po ZIUZEOP.

Na Zavodu RS za zaposlovanje so sprejeli odločitev, da lahko delodajalci izjemoma DANES IN JUTRI (17.-18. april) pošljejo izpolnjeno vlogo (obrazec se nahaja v priponki) tudi po elektronski pošti na gpzrsz@ess.gov.si. Vlogo morajo nujno poslati po elektronski pošti najkasneje v soboto, 18.4.2020

Toliko za ta teden. Želim vam miren, zdrav in nadvse prijeten vikend.

Lepo vas pozdravljam

Robert Rakar

direktor

Deli s prijatelji

Zadnje aktivnosti