Smo partnerji mreže EURES

V mrežo Eures smo povezani preko Slovenskega EURESA.

Mreža EURES

Kaj je EURES?

EURES (Evropske službe za zaposlovanje) je mreža, v kateri sodelujejo javni zavodi za zaposlovanje. Kot partnerji sodelujejo tudi sindikati in delodajalske organizacije. Cilj mreže EURES je spodbujati prost pretok delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora (EGP) (28 članic Evropske unije, Norveška, Liechtenstein in Islandija) ter Švice.

Katere države pokriva mreža EURES?

V EURES je vključenih 32 držav: Avstrija, Belgija, Bolgarija Ciper, Češka republika, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Hrvaška, Islandija, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Litva, Latvija, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Poljska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Združeno kraljestvo.

Komu so namenjene storitve mreže EURES?

Mreža EURES je namenjena tako iskalcem zaposlitve, ki zaradi dela ali študija razmišljajo o selitvi v drugo državo, kot tudi delodajalcem, ki želijo zaposliti delavce iz tujine.

Kako lahko stopim v stik s članom mreže EURES v moji državi ali regiji?

EURES ima mrežo svetovalcev, ki iskalcem zaposlitve in delodajalcem preko osebnega stika nudijo informacije, pomoč in podporo. Svetovalci EURES so usposobljeni strokovnjaki, ki iskalcem zaposlitve in delodajalcem, ki jih zanima evropski trg dela, nudijo tri osnovne EURES-ove storitve in sicer informiranje, svetovanje in napotitev na delo.

V vsej Evropi je preko 850 svetovalcev EURES, število pa še narašča. Njihovi kontaktni podatki in naslovi se nahajajo na strani “Iskanje svetovalcev EURES” pod naslovom “EURES” na portalu ali s klikom na gumb »Stopite v stik z svetovalcem EURES«, ki se nahaja na večini strani na portalu.

Ali je treba plačati za storitve EURES?

Storitve EURES so brezplačne tako za iskalce zaposlitve kot tudi za delodajalce ob upoštevanju pogojev, ki jih določijo posamezni člani mreže EURES.