Najboljša primorska podjetja so Hidria, Vitanest in Te.sis

Hidria, Vitanest in Te.sis so po izboru strokovne komisije razglašena na zaključni prireditvi v Vili Vipolže za najboljša primorska podjetja.

Posebni priznanji sta prejela Intra Lighting in združenje Po Primorsko.

Po pozdravu župana Franca Mužiča je zbrane nagovoril gospodarski minister Matjaž Han, ki je poudaril, da se Primorska ponaša z največjim deležem hitro rastočih podjetij glede na vsa. “V regiji se veliko vlaga v znanost in tehnologijo, gospodarstvo pa ima tudi podporo lokalnega okolja. V Sloveniji se moramo učiti od primorskih občin,” je zastavil. Obljubil je, da bo ministrstvo več pozornosti namenilo spodbujanju start-up ekosistema in zagonskih podjetij. Čeprav se ministrstvo zaradi kriz in izrednih dogodkov ukvarja bolj ali manj z interventno zakonodajo, gospodarstvu stoji ob strani. “ Zmagovalci ste vsa podjetja, ki vztrajate, se borite in dobro poslujete,” je poudaril in pritrdil v.d. direktorice GZS Nova Gorica Jani Kragelj Ličen, da gospodarstvo za razvoj potrebuje predvsem konkurenčno, davčno predvidljivo in stabilno poslovno okolje.

Slovesnost ob zaključku izbora Primorsko podjetje 2022, ki so ga v sodelovanju s primorskimi gospodarskimi zbornicami organizirale Primorske novice, je v Vili Vipolže zbrala najvidnejše, najuspešnejše in najbolj prodorne gospodarstvenike in podjetnike s Primorske, ki se v času neizprosne konkurence in vedno novih izzivov na domačem in globalnih trgih več kot uspešno kosajo z najboljšimi, nenehno izboljšujejo in povečujejo kakovost.

12 najboljših se jih je v treh kategorijah (velika, srednja ter mikro in mala podjetja) prebilo skozi sito najprej Prve bonitetne agencije – EBONITETE.SI ter nato strokovne komisije, ki je poleg kazalnikov poslovanja upoštevala tudi druge kriterije, od sodelovanja v poslovnih verigah in vpetosti in sodelovanje s širšim okoljem do ugleda in etičnega vidika delovanja.

Med velikimi je podjetje leta 2022 postala spodnjeidrijska Hidria, ki v vseh svojih enotah razvoj in inovacije usmerja v zeleno tehnologijo v avtomobilski in industrijskih panogah. Letos zaključuje gradnjo prvega dela sto milijonov evrov vrednega tehnološkega centra s proizvodnjo statorskih in rotorskih lamel za e-vozila, ki bo, ko bo čez pet let končan, dodano vrednost na zaposlenega dvignilo na 100.000 evrov. “To je nagrada za trud vseh naših zaposlenih, 2153 nas je danes, in ne samo današnjih zaposlenih, ampak tudi nekdanjih sodelavcev, trud celotnega vodstva, današnjega in preteklih, ki so ustvarjali to zgodbo. Komisija je verjetno prepoznala naš večletni uspešni intenzivni razvoj, tisto, s čimer se sedaj srečujemo, je intenzivna transformacija produktnega portfelja, kjer zasledujemo cilje trajnostnega razvoja. Hidria je uspešno podjetje, ne samo po finančnih kazalnikih, tudi po inovacijah,” je po prejetju nagrade povedal Bojan Gantar iz podjetja.

Leta 1999 ustanovljeno novogoriško družinsko podjetje Vitanest je primorsko podjetje leta 2022 med srednjimi podjetji. Distributer za klimatske naprave, toplotne črpalke, rekuperatorje toplote s prezračevanjem, bakrene cevi in konzole za namestitev teh naprav. So pooblaščeni distributer za Mitsubishi, distribucijo izvajajo tudi za proizvode Toshiba in Daikin in so nepogrešljiva podpora prodajalcem in monterjem po vsej Sloveniji, tudi pri načrtovanju ogrevanja, ventilacije in klimatizacije objektov. Pohvalijo se s 534.129 evri dodane vrednosti na zaposlenega.

Med mikro in majhnimi podjetji si je laskavi naziv prislužilo sežansko podjetje Te.sis, ki letos praznuje 14 let uspešnega delovanja na trgu plastičnih granulatov. Nenehna rast je očitna: leta 2019 so zgradili 2650 kvadratnih metrov velik logističnih center za skladiščenje v Sežani, leta 2021, ko so odprli podjetje v Srbiji, lani so prodali 18.300 ton granulata in ustvarili 33,7 milijona evrov prometa. Dodana vrednost na zaposlenega je 540.713 evrov.

Podelili so še posebni priznanji. Po izboru bralcev Primorskih novic si ga je zaslužila Intra Lighting iz Šempetra pri Gorici, pomemben igralec na svetovnem trgu razsvetljave, ki je prisotno v 65 državah sveta in z uporabo naprednih tehnologij in strojev ter inovacijami ves čas raste. “Smo izjemno veseli nagrade, ki se mi zdi daleč najboljša nagrada, ki smo jih prejeli. Če nekaj podelijo ljudje, bralci PN, je to zlata vredno. Za to so zaslužni vsi moji sodelavci, pohvaliti moram vse današnje nagrajence, ki so izjemni,” meni Marino Furlan.

Po izboru ČZD Primorske novice pa je združenje Po primorsko, ki združuje enajst podjetij in kmetijskih zadrug z vse Primorske, ki skupaj zaposlujejo približno 1600 ljudi, ob tem pa je treba prišteti še več sto kmetij, s katerimi skrbijo za ohranjanje in razvoj primorske pridelave in predelave hrane. Anka Lipušček Miklavič, predstavnica združenja živilskih podjetij, je razkrila tudi recept njihovega uspeha: “Mi ne tekmujemo, ampak sodelujemo, to je recept našega uspeha. Po Primorsko – to ni samo poimenovanje pokrajine, kjer delajo in živijo naša podjetja, to je naš primorski karakter, to je naše zavedanje, da s tem, ko skrbimo za toliko delovnih mest, za toliko kleti, ki so vezane na naša podjetja in zadruge, da s tem, ko odkupimo vse, kar te kmetije na tem območju pridelajo, poskrbimo tudi za to, da ostane Primorska obdelana in všečna številnim obiskovalcem, ne samo zaradi naravnih lepot, ampak tudi zaradi tega, kar dajo v svoje želodce, kar je narejeno iz naših odličnih proizvodov in kar dviguje našo primorsko kulinariko na višjo raven.”

VIR: https://primorske.svet24.si/primorska/goriska/najboljsa-primorska-podjetja-so-hidria-vitanest-in

Deli s prijatelji

Zadnje aktivnosti