INFORMATOR PGZ V KRIZNIH RAZMERAH 1.4.2020

primorska gospodarska zbornica

Informacije:

Danes se je predsednik vlade srečal z delodajalskimi organizacijami in napovedal, da se v soboto začnejo dogovori o drugem mega paketu zakonov, ki bodo v celoti namenjeni zagotavljanju likvidnosti gospodarstva in poroštvene sheme. Veliko vaših mnenj in predlogov sem že dobil (hvala vsem za sodelovanje), še vedno pa mi jih lahko posredujete. Bodo zelo dobrodošli, da jih lahko v čim večjem obsegu vključujemo v zakonodajno besedilo.

Minister Koritnik zagotavlja, da Upravne enote niso zaprte in da ni nobenih ovir za izdajo kakršnih koli dovoljenj. Kar je zakonodaja uredila, je samo to, da roki ne tečejo. Zelo si prizadevamo, da bi uredili registracije novih avtomobilov, saj prodajalci novih osebnih vozil ta hip ne morejo prodajati – niti pravnim osebam ne.

Pri finančnih ukrepih je pomembna informacija ta, da bo SID v roku 14 dni dobil tudi pooblastilo za pozavarovanje tveganj tudi na področju EU. Pričakujemo, da bosta komercialni zavarovalnici, ki zavarujeta ta tveganja, potem dvignili limite. Poudariti pa je treba, da zaradi vstopa državnih financ v komercialna zavarovanja EU zahteva, da se premija nekoliko dvigne. Tako, da to lahko pričakujete.

Če razmišljate o odlogu kreditnih obveznosti, potem še enkrat podčrtam, da je možen samo odlog glavnice. Obresti ostajajo, še več, povečale se bodo. Zato svetujemo, da je se odloga poslužite le, če se z vašo banko ne morete drugače dogovoriti. Je možnost, ni pa (očitno) najbolj poceni.

Pomembna je še ta informacija: ker se dostopnost do zaščitnih sredstev izboljšuje in je veliko boljša kot v prejšnjem tednu, vlada načrtuje, da bo začela razmislek o postopnem sproščanju (ukinitev prepovedi obratovanja) za nekatere dejavnosti. Ni jasno kdaj in za katere dejavnosti bodo to.

Toliko za danes. Bodite dobro, bodite zdravi.

Lepo vas pozdravljam

Robert Rakar

direktor

Deli s prijatelji

Zadnje aktivnosti