INFORMATOR PGZ V ČASU KRIZNIH RAZMER

Pozdravljeni,

Najprej obvestilo, da je uradno stališče MGRT, da ni nikakršnih razlogov, da bi v kakršne koli smislu razmišljali o ukrepu, da bi zaustavili slovensko gospodarstvo (npr. ukazali zaprtje oziroma ustavitev proizvodnje). V ta kontekst sodi odredba, s katero je podjetjem spet dovoljeno samostojno nabavljati zaščitna sredstva.

Vlada je včeraj na dopisni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odredbe o prepovedi prometa zaščitnih sredstev, ki je je stopila v veljavo v petek 13. 3. 2020. Ta odlok začne veljati 15. marca 2020 ob 19.00 uri. To pomeni, da ni več prepovedan promet z zaščitnimi sredstvi za zaščito pri novem koronavirusu COVID-19.

Zaščitna sredstva (maske, rokavice, oblačila, dezinfekcijska sredstva) lahko nabavite pri podjetju Labena, ki že sprejema vaša naročila in ima za člane PGZ (GZS) ugodno ceno. Zdi se mi zelo pomembno, da podjetja imate zaščitno opremo, saj je to eden ključnih elementov zagotavlja varnosti pred morebitnimi okužbami in prenosi okužb v času delovnega procesa.

Evropska komisija je izdala dokument za poslovanje na mejah, ki je enoten za celotno EU. V prilogi:

Naj dodam še informacijo, da je promet tovornega prometa brez nekih posebnosti proti Zahodni Evropi, več težav pa je za prevoz blaga, namenjen na Balkan.

Za vse, ki so v dilemi, ali naj imajo svoja podjetja odprta ali ne: vsi ukrepi, ki jih je uvedla vlada, so namenjeni odnosu B2C in ne B2B. Zato lahko poslujejo tudi trgovine z gradbenim materialom ipd., a le prodaja podjetjem, ne pa fizičnim osebam. Zaprti morajo biti avtomobilski servisi, avtomobilski saloni in vulkanizerji – razen v izjemnih okoliščinah, ko gre za vozila služb, ki so nujno potrebna za delovanje države.

Kar se tiče interventnega zakona (pomoč gospodarstvu), smo predlagali, da se uvede 6-mesečni moratorij na plačilo kreditnih obveznosti vključno z obrestmi. S tem želimo ohraniti likvidnost podjetij. Posebno pozorna naj bodo podjetja, ki poslujejo z Italijo, saj bodo zavarovalnice in banke ukinile zavarovanja plačil vaših kupcev v Italiji že v naslednjih urah.

Še vedno si želim slišati vaše izkušnje:

  1. Največje težave, s katerimi se soočate v teh dneh
  2. Način dela, ki ste ga vpeljali (od doma, čakanje, zaprtje)
  3. Kateri ukrepi bi vam najbolj koristili, če bi jih vlada uvedla

Na Primorski gospodarski zbornici smo v teh dneh v dnevnih stikih z župani v vseh lokalnih skupnostih. Podpirajo vaše napore, da ohranjate gospodarsko aktivnost, opozorili pa smo jih na dejstvo, da bo treba tudi del občinskih proračunov nameniti lajšanju stanja v gospodarstvu takoj, ko mine prva faza krize, v kateri je treba predvsem zajeziti virus.

Lepo vas pozdravljam,
Robert Rakar
direktor


Deli s prijatelji

Zadnje aktivnosti